Hansson Racing http://hanssonracing.com Norsk Mjölkchoklad! Wed, 01 Aug 2012 17:09:19 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.1 Richards tankar efter Raceweek http://hanssonracing.com/2012/08/01/richards-tankar-efter-raceweek/ http://hanssonracing.com/2012/08/01/richards-tankar-efter-raceweek/#comments Wed, 01 Aug 2012 16:43:02 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=536

Sista helgen i juli genomförs SSKs traditionsenliga Raceweek på Kinnekulle Ring och Richard kom tillbaka till sin hembana för att köra både Clio (JTCC) och VOC. Från början var det tänkt att han skulle lägga all energi på att köra Clio, men då året hittills varit lite motigt bestämde sig Richard och teamet för att plocka fram förra årets Volvo för att se om han fortfarande hänger med. Allt för att försöka hitta tillbaks till körglädjen.

Richard:
– Jag har haft lite oflyt i år, både med bilen och att jag fått några domslut emot mig. Jag har också kört med körtelfeber i några tävlingar. Så jag har varit lite less på racingen, men STCC ställde upp för mig och ordnade ett möte med olika tävlingsledare. Vi hade en bra diskussion och de hjälpte mig att se vad jag hade gjort rätt, och vad jag hade gjort fel.

Det var en lärande upplevelse. Jag fick se hur tävlingsledningen arbetar – det är inget lätt jobb de har och definitivt kan det bli fel ibland. Jag är erhört tacksam och utan mötet hade jag förmodligen inte fortsatt köra JTCC i år, utan formodligen kört i Danmark eller något annat land. Men nu ser jag fram emot att köra på Kinnekulle som är mitt andra hem och att träffa alla trevliga människor.

Inför Raceweek bestämde sig teamet för att ägna några dagar finjustera bilen. Dessa inställningarna fick de chansen att testa på torsdag och fredag av Raceweek.

 – Vi satte oss ner och tittade igenom inställningar och setupen av bilen och kom fram till en del ändringar som vi hoppades skulle optimera min körning. Dessutom gick jag in med en helt annan mental inställning och tog mer ansvar för att se över min egen körning.

Efter att ha testat under veckan var Richard fylld av positiv energi inför lördagens tävlingar. Kvalen gick bra och han fick bästa tid i både VOC och JTCC, trots att regnet hängde i luften under JTCCs kval.

– Det känns väldigt bra! Det var så otroligt tight och väderleken var inte den bästa för racing. Det var varken varmt eller kallt, så det var viktigt att få upp tempen i däcken och få ett fritt varv för att kunna sätta snabbaste varv. Väldigt bra tider, så jag fick ännu mer positiv energi!

Humöret var alltså på topp.

VOLVO

När det var dags för race 1 hade det börjat regna ordentligt.
Banan var otroligt blöt. Richard tog starten och Axel Hellsten hängde på tätt bakom. De behöll sina placeringar ända in i mål. Regnet gjorde att flera tävlande fick bryta på grund av igenimmade rutor.

– Det är otacksamt att ligga först när det är regn. Axel hängde med fruktansvärt bra och jag försökte hitta den där lilla lilla gränsen mellan att åka fort och åka av. Jag fick en lucka till Axel, och lyckades ligga på gränsen men det var lurigt när jag kom ikapp bilar inför varvning. Det var trots allt 20-22 bilar på banan. Men det gick bra och jag knep en förstaplats och en andra bästa tid.

CLIO

Banan började torka upp och Richard gick ut i pole, tog starten och kontrollerade racet ända in i mål.

–  Det var Wet race – väldigt bra. Annars hade det nog stått många bilar både under bron och uppe i Kvarnen. Jag hade turen att ha hunnit köra med Volvon på väldigt vått underlag, så när vi körde med Clio kändes det jämförelsevis torrt och jag maxade eftersom det inte var lika vått som tidigare.

Jag hade bättre flyt än de andra under de första varven och de klarade aldrig att ta ikapp luckan. Det var inte en lätt vinst men man får bara ligga på och ta hand om däcken så att de inte blir för överhettade.

VOLVO

I race två startade Richard som tvåa och höll andraplaceringen efter Hellsten. Jimmy Eriksson kom ikapp och de tre förarna kämpade om förstaplatsen i stort sett hela racet. Det var väldigt tuff, men schysst racing. När det var tre-fyra varv kvar gick Richard förbi Hellsten i Kvarnkurvan och Eriksson hängde på och lyckades också ta sig förbi. Ställningen stod sig in i mål.

– Jag täckte på insidan av Kvarnen för Jimmy när jag märker att Axel bromsar tidigt. Då passade jag på att lätta på bromsen och gled förbi på insidan. Det resulterade i väldigt överhettade framdäck och understyrning. Sen fick jag slita för att försöka hålla undan ända in i mål. Jag klarade mig med en decimeter – 13 tusendelar till godo mot Jimmy vid målflagg.

CLIO

Richard startade som etta och höll förstaplatsen ganska odramatiskt ända in i mål.

Warmup gick väl inte riktigt som vi hade tänkt. Jag fick väja för en medtävlande som snurrade och körde ut på gräset. Då fick jag fick blött gräs på däcken och de tappade temperaturen. Sen fastnade jag bakom andra förare och fick inget fritt varv för att kunna jämföra hur jag stod mig mot de andra. Så det kändes lite ovisst att ge mig in i race två.

Jag startade i pole igen. Det var kanske inte den bästa starten i mitt liv men jag kom ut som etta ändå, och på den vägen var det. Det var länge sedan jag haft så roligt i en racingbil – allting stämde, allt var klockrent. Åka och ha roligt genom mysiga banan Kinnekulle.

Idag ligger Richard 53 poäng efter ledande förare i Clio, men ännu är inte hoppet ute.
– Allting är möjligt i racing. Det är många poäng kvar att köra om och jag vill köra för att det är roligt. Jag har slutat lägga så mycket fokus på vinsten, det gäller bara att gasa och ha roligt.

Men man vill ju alltid vinna, annars kör man inte, avslutar Richard och skrattar.

 

]]>
http://hanssonracing.com/2012/08/01/richards-tankar-efter-raceweek/feed/ 0
Bilder från Raceweek http://hanssonracing.com/2012/07/31/bilder-fran-raceweek/ http://hanssonracing.com/2012/07/31/bilder-fran-raceweek/#comments Tue, 31 Jul 2012 16:53:17 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=547 Några bilder hann vi med under Raceweek, och förhoppningsvis kommer det att fyllas på med fler så snart alla kameror är tömda och bilderna blivit mailade till oss. Tills dess tycker vi att ni får njuta av hur det ser ut inne i vårt tält!
120729_0006

120729_0083
120729_0090
120729_0091
120729_0097
120729_0103

]]>
http://hanssonracing.com/2012/07/31/bilder-fran-raceweek/feed/ 1
Richard Hansson om Clio Cup JTCC 2012 http://hanssonracing.com/2012/04/28/richard-hansson-om-clio-cup-jtcc-2012-2/ http://hanssonracing.com/2012/04/28/richard-hansson-om-clio-cup-jtcc-2012-2/#comments Sat, 28 Apr 2012 21:09:56 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=508

Dagarna närmar sig årets racingpremiär, och för Richard Hansson betyder det att det börjar bli dags att inviga klassen Clio Cup JTCC för första gången i Sverige. I dagsläget ligger han som den föraren med högst vinstprocent i hela Sverige i Drivers Database.

Ett antal av de allra bästa ungdomarna inom svensk racing kommer att tävla tillsammans med Richard i närmast identiska Clio Cup-bilar. Efter en testdag på Knutstorp i onsdags och en på Mantorp så sent som i går tar vi pulsen på Richard i en intervju inför den kommande säsongen.

Hur kändes det att få sitta i bilen igen efter en lång vinter? Blev det inte en enorm urladdning?
– Det kändes skönt! Urladdning vet jag inte, snarare en chock eftersom man glömmer hur fort det egentligen går ute på banan. Jag känner att jag verkligen hör hemma i bilen, men det är så mycket man måste känna in  och lära sig när allt är nytt. Det kommer nog dröja lite innan jag litar fullt på Clion.

Är det något speciellt du ser fram emot under här säsongen?
– Att äntligen få tävla igen. Trots att vi varit 6-7 stycken som testat de senaste dagarna så vet man aldrig vart man står innan man har börjat tävlingen och alla gör sitt bästa. Först då kan man ju säga hur det kommer att se ut på banan. Men då ska man veta att nu när alla kör med samma förutsättningar så kommer det bli jämnt.

Hann du se om det var någon på banan som kommer bli en stor konkurrent?
– Wernersson! Han är livsfarlig. Eftersom han haft hela vintern på sig att känna in bilen så märks det att han litar på den. Men man kan aldrig räkna bort någon i den här klassen.  Forsell till exempel är ju så snabb, och Engman är kanske ännu snabbare. Flush har mycket rutin men det är första gången jag kör mot honom så jag vet inte riktigt vart han står.

Så vad är det som blir avgörande?
– Att köra smartast race. När alla kör samma bil så blir det en större utmaning. Bilarna kommer att gå jämnt på raksträckorna, så till slut kommer det att handla om vem som vågar mest i kurvorna.

Nu måste jag fråga, vad kommer göra dig svår att slå?
– Det är att jag kör så jämna varv. Vanligtvis kan jag inte maxa mig själv för att få ett enda snabbt varv, utan är bättre på att köra jämnt under 15 varv. Det är ju synd när kvalen är så viktiga i en sån här jämn klass, men jag kan köra snabbt 15 varv efter varandra med kanske 3 tiondelar i spridning mellan varven. Det gör att jag blir svår att köra ifrån under ett race.

Det låter som att det kan bli spännande för publiken?
 – Ja, det kan nog bli riktigt häftiga race att se på. Jag tror att det kommer vara olika vinnare nästan varje race, så det gäller att ligga bra till hela tiden och plocka poäng. Den här klassen är elitklassen för ungdomar, så det ska vara jämnt och svårt, och absolut värt att titta på.

]]>
http://hanssonracing.com/2012/04/28/richard-hansson-om-clio-cup-jtcc-2012-2/feed/ 1
Clion hemma! http://hanssonracing.com/2012/04/06/clion-hemma/ http://hanssonracing.com/2012/04/06/clion-hemma/#comments Fri, 06 Apr 2012 18:42:58 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=496

Efter en tur till Malmö igår så är Clion äntligen hemma!

Stort tack till Åke Jansson och framför allt hans “löpare” som åkte till Frankrike för att hämta den åt oss.

 

För er som missat så pågår nu en utställning på Elmia där Richard kommer finnas i SSK´s monter från lördag till söndag

Kom gärna och hälsa på!

 

]]>
http://hanssonracing.com/2012/04/06/clion-hemma/feed/ 0
Glad Påsk!! http://hanssonracing.com/2012/04/06/glad-pask/ http://hanssonracing.com/2012/04/06/glad-pask/#comments Fri, 06 Apr 2012 18:22:33 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=492 ]]> http://hanssonracing.com/2012/04/06/glad-pask/feed/ 0 Tillbaka till början http://hanssonracing.com/2012/03/29/tillbaka-till-borjan/ http://hanssonracing.com/2012/03/29/tillbaka-till-borjan/#comments Thu, 29 Mar 2012 20:23:17 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=485 IMG_8667 IMG_8668 IMG_8670 IMG_8671 IMG_8672

Nytt år,ny säsong men tillbaka till början?

Kommer ni ihåg 2009 i renault junior cup? Motivlackerad bil (skrollan) Nu är det dags igen…

Kanske inte riktigt men en ny hjälm är lackerad med liknande design som den bil som Richard började sin karriär med

]]>
http://hanssonracing.com/2012/03/29/tillbaka-till-borjan/feed/ 0
Ny bil beställd http://hanssonracing.com/2012/01/20/ny-bil-bestalld/ http://hanssonracing.com/2012/01/20/ny-bil-bestalld/#comments Fri, 20 Jan 2012 17:21:30 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=479
Det har länge varit bestämt att vi skulle satsa på Clio Cup JTCC i år, planen har då varit att köra med våran lite äldre bil och allt fockus har legat på att renovera den. Tack vare hjälp av en sammarbetspartner så kan vi nu börja året med en nya och fräscha grejer, och nu känns det även som om att “pluggen” har lossat för Clio Cup JTCC och att STCC kommer bli ett starkt mästerskapt där det kommer handla om hundradelar eller enbart tusendelar från att hamna på pallen

Den andra bilen väntar på att bli ihop monterad för uthyrning eller försäljning och flera intressanter har redan hört av sig. Suget efter bilar verkar enormt och även erkänt duktiga förare verkar dra sig mot att köra JTCC

]]>
http://hanssonracing.com/2012/01/20/ny-bil-bestalld/feed/ 0
Film JTCC finalen race 1 http://hanssonracing.com/2011/11/03/film-jtcc-finalen-race-1/ http://hanssonracing.com/2011/11/03/film-jtcc-finalen-race-1/#comments Thu, 03 Nov 2011 07:46:11 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=466 Här nedan ser ni första racet i jtcc finalen

]]>
http://hanssonracing.com/2011/11/03/film-jtcc-finalen-race-1/feed/ 0
Nya utmaningar för Richard Hansson http://hanssonracing.com/2011/10/30/nya-utmaningar-for-richard-hansson/ http://hanssonracing.com/2011/10/30/nya-utmaningar-for-richard-hansson/#comments Sun, 30 Oct 2011 20:50:35 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=458

Richard Hansson från Härryda kan se tillbaka på en fantastisk säsong där det mesta har gått hans väg. Han tog 15 segrar under året och kunde titulera sig mästare både i Volvo Original Cup och i SSK-serien totalt. Lägg därtill en 4:e plats i junior SM och en seger i långlopp.

Efter dessa framgångar fick Richard en inbjudan att köra Drivers Open-finalen i Bengtsfors. Drivers Open är en av bilsportförbundets prova på grenar som man kör med helt vanliga standardbilar. Tävlingsupplägget påminner om rally, men toppfarten får aldrig överstiga 80 km/h. Ett handikappsystem gör att även motorsvaga bilar kan hävda sig mot motorstarkare dito. Richard fick köra en Opel Corsa med 55 hästkrafter. Bengtsfors MotorClub har kört drygt 30 tävlingar de senaste fyra åren och intresset för denna sportgren är stor uppe i de Dalsländska skogarna. Till finalen kom 52 förare till start. Startfältet innehöll förare från 18-65 år, några med en hel del rallyerfarenhet och flera som aldrig tävlat någonsin tidigare.

Efter så många tävlingar har några förare blivit specialister på denna gren och striden i toppen handlar ofta om tiondelar av en sekund. Richard var ödmjuk inför sin uppgift och han förstod att det inte skulle bli lätt att tampas med dessa erfarna förare på deras hemmaplan i en bil som han aldrig ens hade sett innan tävlingsdagen. Richard kämpade på bra på de inledande asfaltsträckorna och var klart bäste nykomling på sjunde plats. De två avslutande sträckorna kördes på grus, ett underlag som Richard aldrig tidigare hade tävlat på. Han tappade lite tid till täten, men lyckades ändå behålla sin sjundeplats. – Det här var hur kul som helst. Jag hade ingen aning om hur det kändes att köra på grus innan, men det var jätteskoj. Jag skall genast göra i ordning en bil tillsammans med en kompis och köra fler gånger, sa Richard.

]]>
http://hanssonracing.com/2011/10/30/nya-utmaningar-for-richard-hansson/feed/ 0
Hansson Mästarnas mästare! http://hanssonracing.com/2011/10/09/hansson-mastarnas-mastare/ http://hanssonracing.com/2011/10/09/hansson-mastarnas-mastare/#comments Sun, 09 Oct 2011 20:32:09 +0000 Richard http://hanssonracing.com/?p=449
 

Richard Hansson från Härryda har haft en helt otrolig racingsäsong. Hansson vann samtliga race i Volvo Original Cup i år (11 st) och inte nog med det; han försvarade sin SSK-mästartitel också! Han är den förste som har försvarat sin titel i två olika klasser två år i rad! Om han slutar köra Volvo nu är han den förste i världshistorien som är obesegrad i en Volvo!

 – Det har varit ett helt sjukt bra år och jag tror att det blir svårt att upprepa detta. Jag har inte hunnit smälta allt, det tar nog ett tag att förstå, sa en överväldigad Hansson efteråt.

Parallellt med SSK har han även kört JTCC i en VW Golf och där tog han tre segrar under året och efter drygt halva säsongen hade han fortfarande chans på JSM-guldet, men av olika orsaker rann mästerskapet i från honom och han slutade fyra.

Tack vare årets framgångar fick han en styrning i ERCup, Sveriges snabbaste långloppsserie. Han fick köra för Säffleteamet iCar Racing team och tillsammans med dem vann han racet på Kinnekulle. Sammanlagt har Hansson alltså vunnit 15 st race i år! – Ett imponerande facit och jag kallar dig härmed Mästarnas Mästare, sa Picko Troberg när han delade ut lagerkrans och pokal för SSK-mästerskapet.

Nästa år blir det full satsning på den nya Renault Clion som skall köras i JTCC, men Hansson tänker köra fler race än så, men det är inte klart i dagsläget.

– Jag älskar att köra bil och det blir för få race att bara köra i en serie. Jag vill få mera körträning och jag försöker välja en klass som inte kolliderar för mycket med JTCC, sa Hansson

]]>
http://hanssonracing.com/2011/10/09/hansson-mastarnas-mastare/feed/ 0